Control Systems and Computers, N3, 2022, Стаття 7

https://doi.org/10.15407/csc.2022.03.071

Ivanov V.V., Kutsyak O.А., Vovk M.I. Information Technology “MYOBALANCE-STIMUL” for Diagnostics and Correction of Scoliosis Posture Disorders. Control Systems and Computers. 2022. № 3. С. 71-79. 

УДК 616-073.788

В.В. Іванов, науковий співробітник відділу біоелектричного керування та медичної кібернетики, Міжнародний науково-навчальний центр інформаційних технологій та систем НАН та МОН України, 03 187, м. Київ, просп. Академіка Глушкова, 40, Україна, dep140@irtc.org.ua 

О.А. Куцяк, кандидат технічних наук, старший науковий співробітник відділу біоелектричного керування та медичної кібернетики, Міжнародний науково-навчальний центр інформаційних технологій та систем НАН та МОН України, 03 187, м. Київ, просп. Академіка Глушкова, 40, Україна, ORCID: https://orcid.org/0000-0003-2277-7411, spirotech85@ukr.net

М.І. Вовк, кандидат біологічних наук, старший науковий співробітник, зав. відділу біоелектричного керування та медичної кібернетики, Міжнародний науково-навчальний центр інформаційних технологій та систем НАН та МОН України, 03 187, м. Київ, просп. Академіка Глушкова, 40, Україна,   vovk@irtc.org.ua; imvovk394@gmail.com

ІНФОРМАЦІЙНА ТЕХНОЛОГІЯ ДІАГНОСТИКИ І КОРЕКЦІЇ ПОРУШЕНЬ СКОЛІОТИЧНОЇ ПОСТАВИ «МІОБАЛАНС-СТИМУЛ»

Вступ. Лікування й профілактика сколіотичної постави залишається актуальною проблемою сучасної ортопедії. Це пов’язано не тільки з поширеністю захворювання, особливо серед школярів, студентів та офісних працівників, що зумовлено зменшенням рухової активності, але й труднощами у своєчасній діагностиці та лікуванні.

Мета статті – подати та проаналізувати теоретичні і практичні засади синтезу інформаційної технології діагностики і корекції сколіотичної постави, яку спрямовано на персоналізацію корекції м’язової активності, тонусу м’язів, зміцнення “м’язового корсету”, що формують і утримують вертикальну оріентацію хребта у фронтальній площині.

Методи: структурно-функціональне моделювання, ЕМГ зворотний зв’язок, програмна міостимуляція, методи оброблення і аналізу ЕМГ сигналів, програма Visual Analyser.

Результати. Розроблено теоретичні і практичні засади синтезу інформаційної технології діагностики і персоналізованої корекції сколіотичної постави на базі керування балансом активності м’язів, що формують вертикальну оріентацію хребта залежно від стану балансу. Технологію реалізує комп’ютерний комплекс “МІОБАЛАНС-СТИМУЛ”. До складу комплексу входять 2-канальний програмний міостимулятор «МіоБалансСтимул» або удосконалений, з роширеною гамою програм міостимуляції, 2-канальний міостимулятор «МіоБалансСтимул-2» та ПК. Застосування двох методів корекції – електроміографічного (ЕМГ) зворотного зв’язку і програмної містимуляції, відображення балансу активності симетричних м’язів спини на індикаторах стимуляторів і на екрані ПК сприяють персоналізації, стійкості корекції, оцінюванню її ефективності, зміцненню “м’язового корсету”, запобіганню розвитку ускладнень.

Заключення. Подальші дослідження спрямовано на зменшення габаритів і зручність використання комплексу не тільки у клінічних, але й домашніх, польових умовах лікування сколіотичної постави, що зумовлено поширеністю захворювання в Україні внаслідок травм і поранень військових, цивільного населення, особливо дітей.

 Завантажити повний текст в PDF (англійською).

Ключові словасколіотична постава, діагностика, персоналізоване коригування, електроміографічний зворотний зв’язок, програмна міостимуляція, комп’ютерний комплекс.

 Надійшла 04.10.2022